BIOGRAFIE

Jos Martens is geboren op 6 maart 1985 te Hoorn. Op jonge leeftijd ontstond er bij Jos een grote interesse in het orgel. Op zijn zevende is Jos begonnen met het volgen van orgellessen bij Bas Westerhof te Koog aan de Zaan. Al gauw bleek dat Jos ook talent had voor het componeren van muziek en daarom is hij tevens compositielessen gaan volgen bij Caroline Ansink aan CKV De Kubus te Lelystad. Na zijn studie Kunst, Cultuur en Amusement, heeft Jos compositie gestudeerd aan het Artez-conservatorium te Zwolle, met Alex Manassen als hoofdvakdocent. Daarna is hij nog theologie gaan studeren.

Met zijn eigen composities heeft Jos inmiddels al deelgenomen aan diverse compositiewedstrijden. Zo heeft hij in 2003 met zijn compositie 'De profundis' meegedaan aan het Prinses Christina Concours, waarvoor hij een tweede prijs kreeg. Het stuk 'Little prelude' behoorde tot één van de acht winnende werken van de Handel-Inspired compositiewedstrijd die in 2008 werd georganiseerd vanuit Londen.

In het jaar 2004 werd Jos als organist betrokken bij een nieuw op te richten kerkkoor in de Sint Bonifatiuskerk te Zaandam, later bekend als het koor Con Spirito. Vanaf 2006 tot en met 2014 heeft Jos in de functie van dirigent-organist de leiding gehad over dit koor. Om zichzelf verder te ontwikkelen in dit vak heeft hij in de tussentijd een tweejarige cursus gevolgd bij de Meerjarige Dirigenten Opleiding in Utrecht, waar hij les kreeg van onder meer Wilko Brouwers. Vanaf 2006 werd Jos ook actief als organist bij Grootseminarie Het Willibrordhuis (De Tiltenberg) te Vogelenzang. Sinds 2011 is Jos dirigent-organist van de Heilige Odulphusparochie te Assendelft, waar hij de leiding heeft over het Sint Ceaciliakoor en de Gregoriaanse Schola. Een jaar later werd Jos ook dirigent van de Christelijk Gemengde Zangvereniging 'Vox Gloriae' te Zaandam, waarmee hij concerten geeft en soms vieringen opluistert. Verder had Jos in de zomer van 2011 de leiding over het WJD-koor, dat vanuit het bisdom Haarlem-Amsterdam was opgericht voor de jongerenreis naar de Wereldjongerendagen in Madrid. Sinds januari 2015 is Jos ook dirigent van het gemengd koor 'Alma Musica' te Wormerveer en sinds april 2016 is hij tevens werkzaam als cantor-organist van de aan de Protestantse Gemeente Assendelft verbonden cantorij 'Cantate Deo'.

Naast zijn werk als kerkmusicus houdt Jos zich voornamelijk bezig met het schrijven van muziek, met name kerkmuziek. Ook doet Jos af en toe als dirigent of organist mee aan een concert.